2021. március 23., kedd

Tiszakürti arborétum


,,Aki egy órára boldog szeretne lenni, az lakomázzon be finom ételekből, aki egynapi boldogságban akar részesülni, az házasodjon meg, de aki egy egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet.” (kínai közmondás)

Az óriási platánok, mintha örökkön valók volnának.
 A faragott tündérlány sejtelmesen mosolyogva álldogál a bejárattal szemben, őrizve otthonát.

Kecskeméttől keletre, a Tiszántúl nyugati határán kiterjedt szántók, gyümölcsösök között szerény kis falvak bújnak meg. Tiszakürt is itt, a Tisza egykori árterén, a tiszai gát mellett terül. A Bolza grófok ismerték és szerették a szép növényeket és mesés kerteket építettek az utókornak Szarvason és Tiszakürtön is. A főúri angol kertből lett Tiszakürti arborétum az elmúlt kétszáz év alatt igazán hatalmassá nőtt és Magyarország egyik legnagyobb arborétumává vált (60 hektáros). Üde természetességével gyönyörködtet még egy fázós-álmos kora tavaszi napon is. A természet még ébredezik, de az életerőt sugárzó fák csodálatosak ilyenkor is. Hosszan sétáltunk a madárdalos ligeterdőben, nagyokat szippantva a friss erdei levegőből. Lépten-nyomon őzikék futottak el mellettünk. 
A húsos som (Cornus mas) pirinyó sárga virágai tél végén nyílnak és jelzik a tavasz érkezését.
Fafaragók érdekes szobrai kukucskálnak a fák közül, melyek 1974-1982 között készültek a tiszakürti alkotótáborban.

Mohás fa tövében megbújó pirosló hunyor.
Az örökzöld bambusz.



Öreg hölgy a 350-400 évesre becsült kocsányos tölgy.


A Tisza egyik holtága.
A park térképe a tiszakürti arborétum kiadványából.
A református templom melletti zöld, erdős terület az arborétum része. A légifotó Tiszakürt hivatalos weboldaláról származik.
Ötlet: Tiszakürti lélekgyógyító sétánkat összeköthetjük akár egy rövid túrával a hírös városban, Kecskeméten (40 km a távolság mindössze Tiszakürttől).

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése