2014. május 23., péntek

Kékfestő kelmék

KÉKFESTÉS
Indiából származik ez az évezredes textilfestő technika. Az “indienne” kelmék kereskedők révén jutottak el hozzánk. A fehér mintás, kék hátterű szép kelmék kék-fehér porcelánhoz hasonlítanak. Dúcfaragók készítették a mintafákat, elsősorban dió-, körte- vagy szelídgesztenyefából, mert ezek könnyen faraghatók és nem repednek. Gazdag mintakincs alakult ki az évszázadok alatt, virágos, leveles, indás minták, csíkminták vagy akár egy-egy jelenetet ábrázoló minta.
A vásznakat először kifőzték, öblítették, szárították, keményítették, mángorolták, majd tarkázó legények mintázták őket, „nyomtatás formával hímeket csináltak”. Titkos, évszázados receptek alapján készült hozzá a könnyen kenhető pép, a fedőmassza. A mintázott vásznakat indigóval megfestették a festőházak fekete konyháiban. A festéket az Indigofera tinctoria növényből nyerték. A kelméket aztán szárították, mángorolták és keményítették. Volt, ahol a fényezett anyagot kedvelték. Kendők, abroszok, kötények, mindenféle viselet, ágynemű, függöny készült a kék-fehér kelmékből.

A kékfestő műhelyek apáról fiúra öröklődtek. A Kovács család 1878 óta foglalkozik kékfestéssel. Ezerféle minta közül választhatunk, láthatunk szép régi mintafákat is.

Kovács Kékfestő
Szentendre, Bogdányi út 36

Felhasznált irodalom:
Domonkos Ottó: A magyarországi kékfestés, Corvina, 1981

A könyvet a Központi Antikváriumban leltem pár éve. Lásd a régi könyvek híres boltjáról való fényképeimet itt:














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése