2014. július 17., csütörtök

Tudásod csíráját könyvekben keresd!

A PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG KÖNYVTÁRA

„Mennyi tudás, érzelem alussza békés álmát a borítók között!” (Murakami Haruki, japán író)

Vannak olyan pillanatok az életünkben, amelyeket sohasem felejtünk el. Amikor valóban elakad a lélegzetünk és alig tudjuk befogadni a látványt. Belépni a Főapátság Főkönyvtárába is ilyen pillanat. Nyugalmat árasztó, klasszikusan elegáns termek tárulnak elénk. Visszafogottan díszített, mégis nagyvonalúan megtervezett könyvtár ez. Pannonhalmi asztalosmesterek faragták a cseresznyefa polcokat, melyek egészen a mennyezeti freskókig érnek. A legmagasabb polcokon lakó könyvekhez oszlopsoros karzaton lehet feljutni. A karzatokat aranyozott korinthoszi oszlopok tartják. 400.000 könyv sorakozik itt egymás mellett, szép rendben. 

A "Tudásod csíráját könyvekben keresd!" egy spanyol közmondás.

Felhasznált irodalom: A Főapátság kiadványai

Lásd még hasonló témájú bejegyzésem: 

http://hungaryphotosbyera.blogspot.hu/2014/05/regi-konyvek-hires-boltja.html

Az ovális terem mennyezeti freskóképei azokat a középkori tudományokat szimbolizálják, amelyeket az itt őrzött könyvek tartalmilag felölelnek: Orvostudomány, Hittudomány, Jogtudomány, Filozófia.
 Szent István szobra
A pannonhalmi alapítólevél szövegének részlete, 
Szent István 1001-ben kiadott kiváltságlevéllel hivatalosan is megerősítette az apátságot jogaiban, birtokaiban, kiváltságaiban. Az oklevél alsó részén található ábra István király latin nevének, A STEPHANUS REX névnek a betűit tartalmazza.

A levéltár őrzi a magyar államiság első századaiból származó okleveleink leggazdagabb és legértékesebb gyűjteményét. Köztük található pl a magyar nyelv első nyelvemléke, az 1055-ben íródott tihanyi alapítólevél. Latinul íródott, de több magyar szó is olvasható benne.
 Gyönyörű még a könyvek bőrborítása is.
Az ovális terem 1832-ben, Packh János tervei alapján épült.

A hosszanti teremcsarnok mennyezeti főalakja Pallasz Athéné (Minerva), a tudományok, a bölcsesség istennője. Lába előtt ott ül ismertető jele, a bagoly. A klasszicista teremcsarnok 1824-6, Franz Engel tervei alapján épült.
A terem oldalfalait a klasszikus görög-római tudomány és művészet nagyjainak képei díszítik. A falfestmények és szobrok Josef Klieber, bécsi mester, a bécsi Akadémia igazgatójának munkái.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése