2021. március 23., kedd

A zirci arborétum nyár derekán

,,Kicsit olyan a kert, mint a szép zene, amelyet a Nap, ez az égi karmester vezényel. Tavasszal int, kibújnak a korai hagymások levelei és kelyhei, a színek szimfóniájának első taktusai, aztán következnek a zöld akkordok, az ezerféle különös levél a zöld minden árnyalatában, illeszkedve az örökzöldek tartós, mély tónusaihoz. Aztán ahogyan az idő múlik, a Nap egy-egy intésére felszikráznak a bokrok, nyílnak a virágok: fehérek, sárgák, kékek, lilák.”

(Csányi Vilmos)


Bíbor kasvirág pillangókkal (Echinacea purpurea). A kasvirágok latin neve a görög echinosz (sündisznó) szóból származik, mert a virágzat közepe egy összegömbölyödött sündisznóra hasonlít. A pillangók és lepkék az ilyen színes és illatos virágoknak nem tudnak ellenállni. A sötétkék szamárkenyér, vagy díszbogáncs (Echinops ruthenicus) kis gömböc virágja pedig egy valóságos remekmű közelről szemlélve.


Ez az egyik kedvenc arborétumunk, mert tiszta és rendezett, szép sétányokkal, rengeteg kis paddal. Így gyönyörű növényeit, különleges fáit és virágszőnyegeit kényelmesen tudjuk megcsodálni.



A 20 hektáros angolkerten keresztülfolyik a Cuha, mely a Bakony 81 km hosszú patakja. Friss vizével a halastavat is táplálja. 
Egy őzike lepett meg bennünket, olyan közel szaladt el mellettünk, hogy akár meg is tudtuk volna érinteni. Épp elbújik a fa mögé.


Szorgos túrázóknak jár egy kis pihenő a halastó mellett üldögélve krémes fagylalttal és jegeskávéval.

Madárcsicsergés, pillangók és kasvirágok.
A méhecskék nagy csapatban szorgoskodtak a levendula ágyásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése